Ubuntu och Primär/Sekundär-skärmsuppsättning

Satt på jobbet och försökte reda ut hur man får Ubuntu att förstå att en skärm är primär och en är sekundär. Jag försökte med det standardinära Monitor-verktyget som följer med, men det fanns inget sätt att byta mellan skärmarna för att få till en enkel flytt av alla paneler. Jag hittade däremot ett par xrandr-kommandon som ser till att åstadkomma till 95% det som jag behöver och kan läggas i ett skript.

Använd ‘xrandr’ för att ta reda på vad skärmarnas id:n är, pussla sedan ihop en skript-fil lik denna:

xrandr --output VGA1 --off
xrandr --output HDMI1 --auto --primary
xrandr --output VGA1 --auto --left-of HDMI1

(Förutsättning, bara två skärmar. Har man fler får man utöka och pussla lite till) Detta kommer nu att stänga av din nuvarande “primärskärm” som du vill göra om till sekundär. Därefter kommer den skärm som är igång att sättas till primärskärm och slutligen den som precis stängts av, sätts som sekundärskärm.

Nå, vad är det som inbegrips i de övriga 5%:en? Ja, det är väl ett rätt schysst skript och fungerar så vitt jag kan se så länge man har xrandr och håller koll på id:n. Men jag vet inte om det är så himla elegant och när man sätter det som en del av uppstarten till sin inloggning så blinkar det till lite extra i skärmarna. Jag vet inte heller om det gör att applikationer blir lite förvirrade över växlingen, men det återstår att undersöka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.