Windows 7 IIS 7.5 Passive FTP sättupp

Galen rubrik på galen uppgift, jag vet.

Jag har installerat Windows 7 på min server och tänkte att jag kunde kika lite närmre på hur man kan installera och konfigurera FTP-tjänster utan att för den delen ladda ner en 3:e-partsprogramvara. Det finns minsann en helt ny version av den gamla hederliga IIS:en i Windows 7. Jag har visserligen nästan aldrig använt IIS då det funnits många trevliga alternativ som Apache, Gene6 FTP server, osv, som varit nog så bra under en hel hög år.

Men är man intresserad av teknik så är man. Ett nytt operativsystem inbjuder till att man försöker lära sig något nytt och den här gången var det dags att ge Microsoft en plats i rampljuset för att tillhandahålla åtminstonde FTP-tjänster till en början.

Det har tagit mig nästan fyra dagar och en ominstallation av Windows 7 att komma underfund  med hur det är tänkt att det här ska lira. Ominstallationen hade förvisso inget med FTP-tjänsterna att göra, men det gjorde ju inte saker enklare. Jag har nu dokumenterat steg-för-steg på små Post-its hur man kan gå tillväga för att få IIS 7.5 att tillhandahålla Passiv FTP, med Windows Firewall och en extern hårdvarubrandvägg igång.

Låt oss se hur mycket jobb det kan krävas, nu kör vi (jag har engelskt OS så ni får översätta efter er egen förmåga);

Förbered hårdvarubrandväggen

För att passiv FTP ska bli lite vettigt att ha med att göra är det en god idé att öppna upp lite portar så man kan komma åt servern från Internet. Jag går inte in på detaljerna kring hur man konfigurerar min specifika hårdvarubrandvägg eller andras, utan ger er helt enkelt de portar jag valt att köra med;

Den “vanliga” FTP-porten som de flesta klienter använder sig av har jag öppnat upp. Denna har portnummer 21.

Sen, för att tillgodose att den passiva data-delen av FTP-anslutningen fungerar har jag valt att använda mig av en begränsad mängd portar som börjar någonstans över 1024. I mitt fall valde jag, efter att ha läst lite andras tips, att öppna upp området 4900-4910.

Det var hårdvarubrandväggen, nu går vi vidare till installationen av FTP-tjänsterna till IIS (Windows firewall kommer lite senare).

Installation av FTP-tjänster

Detta görs genom att klicka på Windows-kulan -> Control Panel -> Programs -> Turn Windows Features on or off.

I listan över alla alternativ som finns klickade jag i följande delar:

– Internet Information Services
– FTP Server
x FTP Service
– Web management tools
x IIS management console
– Windows Process Activation Service
x Process Model

Jag kan tillägga att det är tokviktigt att man ser till att ta med sig Windows Process Activation Service (WAS), annars kommer IIS inte att bete sig snällt när man försöker starta upp FTP-tjänsterna (HTTP-tjänster kommer sannolikt att bråka lika mycket dem).

Starta om datorn efter detta, jag har fått lite olika resultat beroende på om jag valt att starta om eller inte, därför rekommenderar jag varmt omstart innan man går vidare. Vilket vi gör NU.

Globala inställningar i IIS

Det behöver göras en del globala inställningar för att IIS ska fungera som man vill, framförallt vad gäller FTP.

Starta IIS genom att klicka på Windows-kulan -> Skriv “iis” i sökfältet, markera Internet Information Services (IIS) Manager och tryck Enter.

I vänstra spalten (Connections), markera servern som du sitter och bearbetar, dubbelklicka därefter på FTP Firewall Support bland alternativen i mitten. Här ska du nu föra in portområdet du tidigare öppnat upp i hårdvarubrandväggen. I mitt fall ska det i fältet Data Channel Port Range stå 4900-4910. Lämna External IP Address of Firewall tom. Klicka på Apply i högerspalten (Actions).

Dåså, då var lite fler förberedelser färdiga. Då sätter vi upp en FTP-sajt nu då.

Lägg till en FTP-sajt

I vänsterspalten (Connections), klicka på Sites och därefter Add FTP Site… i högerspalten (Actions).

Skriv i ett fiffigt namn på din FTP-site i fältet FTP Site Name, tex Kakmonstret. Peka därefter ut en mapp där FTP-siten ska höra hemma till fältet Physical Path. Detta kan vara i stort sätt var som helst på datorn, bara välj en som verkar lämplig. Klicka på …-knappen för att få en bläddringsmöjlighet. När detta är klart, klicka på Next.

Nu kommer en del inställningar som kan vara lite varierande eftersom IP-nummer och annat kan skilja från nätverk till nätverk. Mina inställningar blir iallafall följande;

Binding
IP Address: 192.168.0.100 (det bör finnas ett IP-nummer att välja i drop-down boxen)
Port: 21
x Start FTP Site automatically
x Allow SSL
SSL Certificate: Not selected

Klicka på Next.

Om du vill att anonyma användare ska få tillgång till din FTP-server (vilket kan vara trevligt under vissa omständigheter), kan du se till att göra inställningar för det här. Mina inställningar ser ut som följer;

Authentication
x Anonymous
Authorization
Anonymous users
Permissions
Read

Klicka på Finnish.

Sådärja, då har vi en FTP-sajt inställd med. Nu har vi ett par saker till som måste göras i Windows Firewall för att möjliggöra att folk kan ansluta sig till FTP-sajten.

Windows Firewall

Sista sakerna kvar att göra handlar om Windows Firewall. Den har ändrats en hel del sedan den gamla trotjänaren i Windows XP. Den verkar mycket mer kompetent när det kommer till valmöjligheter och funktioner, men detta har ökat komplexiteten i den med flera magnituder vilket gör den svår att navigera i och förstå sig på. Det vi behöver göra här dock är inte speciellt svårt utan handlar rätt mycket om peka-klicka.

Klicka på Windows-kulan -> skriv “firewall” och klicka på Windows Firewall. I vänsterspalten, klicka på Allow a program or feature through Windows Firewall. Här kan det nu vara lite skillnad på hur det ser ut i listan, men två saker som ska ges tillgång att kommunicera fritt över både Home och Public är;

  • FTP (non-SSL)
  • FTP Server

Se till att dessa två har bockar på alla de tre möjliga ställen som finns (ett för namnet på tjänsten, ett för Home/Work-nätet och ett för Public-nätet).

Klicka på OK.

Sådärja, nu är vi så nära vi kan komma att vara färdiga. Dock kan det behövas en åtgärd till och det är att starta om FTP-tjänsten. Eftersom det gjorts en del systeminställningar över tiden i den här guiden kan Windows vara ur fas och det kan därför krävas att man ser till att den tar de nya inställningarna. Omstarten av FTP-tjänsten görs genom följande aktivitet;

Omstart av FTP-tjänsten

Klicka på Windows-kulan -> skriv “cmd” och klicka på cmd.exe. I den svarta kommandotolken som dyker upp, skriv in följande, tryck därefter Enter:

net stop ftpsvc & net start ftpsvc

När detta är gjort är det dags att testa om FTP-servern fungerar! Detta kan du göra på ett antal olika sätt, men jag rekommenderar att man testar att köra lokala tester först, tex från en annan dator på nätverket. Om det strular, låt då en av de första åtgärderna vara att stänga av Windows Firewall på båda datorerna för att se om det blir bättre. Se dock för bövelen till att ni har en hårdvarubrandvägg igång så att inte risken finns att maskinerna blir påverkade under testerna! Som ett externet verktyg att testa FTP kan jag rekommendera denna sida: http://ftptest.net/

Sådärja, lycka till! Om ni klarar det på mindre tid än jag har ni ju iallafall besparat er den mödan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.