Galaxy Nexus, yakjuxw -> yakju

Jag har följt en tråd på Swedroid vilken handlar om att flasha om sin svensknordiskeuropeiska Galaxy Nexus-image till en mer USA-vänlig sådan. Mycket handlar om att vilja få tag på Android-uppdateringar lite snabbare än om man skulle sitta på original-image:n, som enligt massvis med rykten, av okänd anledning, ska behöva gå genom Samsungs väna(?) behandling innan den släpps.

Det finns en guide i den tråden som jag är lite extra förtjust i, då den till 99% flashar om Galaxy Nexus med hjälp av en helt vanlig terminal och inte genom nån hopsnickrad peka-klicka-programvara där man har noll koll på vad som försiggår. Dessutom ser jag inte någon anledning att köra ett peka-klicka-gränssnitt om man kan göra saker och ting på samma enkla vis med en terminal.

Guiden är, lite ironiskt, baserad på att använda Windows. När jag följde lite olika guider var det massvis med Windows-fokuserade program som skulle köras och när jag till slut hittade en terminal-baserad guide som fungerade så växlade jag inte till Linux för att köra den där. Jag kan undersöka om det finns tid och ork att ta fram en Linux-baserad guide med.

Tro nu inte att denna guide är ett monster att gå igenom på grund av dess längd. Faktum är att det är en rätt kort procedur, men jag ville erbjuda en väldigt bildbeskrivande guide för de som känner sig väldigt osäkra på proceduren. Jag använder Windows på engelska, men med lite snabb huvudöversättning så kommer man att gå igenom den här guiden i ett nafs.

Guide

Förkrav

Utförande

Installera Android-drivrutinerna enligt följande lilla guide

1: Börja med att ladda hem drivrutinspaketet “Drivrutiner för Android” ovan, lägg den på skrivbordet. Jag använder WinRAR för att hantera dessa filer, så proceduren kan skilja en aning i det avseendet men generellt är det samma steg.

2: Packa upp innehållet i en valfri mapp, tex C:\galaxynexus, jag valde att lägga den på skrivbordet för guidens skull, men bara du håller reda på var innehållet tar vägen är det inga problem.

Som exempel på hur det bör se ut när du är färdig så visar jag här en skärmdump på listan över filer och mappar genom kommandotolken, som du kommer att använda dig av senare.

3: I Windows, klicka på Start-knappen/kulan -> högerklicka på Computer -> Manage. Klicka sedan på Device Manager i vänsterpspalten. Leta upp “Other devices” eller motsvarande där det finns en “Galaxy” med gul varningstriangel.

4: Högerklicka på “Galaxy” och välj “Update Driver Software…”

5: I dialogen som dyker upp, välj “Browse my computer for driver software”

6: Tryck på knappen “Browse” och se till att hitta den mapp som du packade upp i andra steget i denna bildguide. I den mappen ska du nu öppna “amd64” om du har Windows i 64-bitarsvariant eller “x86” om du har Windows i 32-bitars variant. Oavsett val här ska du därefter välja mappen “_drivers_google”, se till att “Include subfolders är iklickad” och klicka på Next. Se bilden nedan för ett livligt exempel.

7: Nu kommer Windows att försöka hitta en lämplig drivrutin och med absolut största sannolikhet presentera en röd dialog. Klicka på knappen “Install this driver software anyway”. Kortfattat är det så att Google’s drivrutiner inte är verifierade på något av Microsoft’s godkända vis, men det är mer en teknikalitet än att något allvarligt fel kan inträffa.

8: När Windows fått jobba en liten stund presenteras du med denna (inte så) lilla glada ruta

Grattis! Du har nu installerat drivrutinerna för ADB. Du kommer att behöva utföra denna procedur en gång till i guiden, så kasta inte mappen med drivrutinerna riktigt än.

Packa upp innehållet från Pauls superboot och IMM76I i en lämplig mapp som du enkelt kan komma åt med kommandotolken/terminalen i Windows.

Utför detta kommando

c:\galaxynexus> adb-windows.exe reboot bootloader

Nu kommer telefonen att boota om och hamna i så kallat fastboot-läge. Du kommer nu att behöva utföra drivrutinsinstallationen enligt bildguiden ovan, från punkt 3. Det kommer nog att gå lite snabbare för dig den här gången när du nu har ett humm om var saker och ting befinner sig. Skillnaden mellan förra installationen och denna är att det i Device Manager nu finns en annan enhet som heter “Android 1.0”

När den andra drivrutinsinstallationen är slutförd, skriv in detta kommando (OBS! Detta kommer att nollställa enheten totalt, så se nu till att ta BACKUP innan du kör detta)

c:\galaxynexus> fastboot-windows.exe oem unlock

När du svarat “Ja, jag vill nollställa allt och låsa upp bootloadern” på Galaxyn, kör nu följande kommandon

c:\galaxynexus> fastboot-windows.exe flash bootloader bootloader-maguro-primela03.img
c:\galaxynexus> fastboot-windows.exe reboot-bootloader

//Vänta i ca 5-10 sekunder

c:\galaxynexus> fastboot-windows.exe flash radio radio-maguro-i9250xxla02.img
c:\galaxynexus> fastboot-windows.exe reboot-bootloader

//Vänta i ca 5-10 sekunder

c:\galaxynexus> fastboot-windows.exe -w update image-yakju-imm76i.zip

Sådärja!

Då var det klart! Om allting gick vägen och det inte blev några problem med något av de angivna kommandona ovan har du nu en yakju-baserad image till din Galaxy Nexus. Grattis!

Men hallå, det funkar ju inte!

Q: Jag fastnar på drivrutinsinstallationen när jag kört kommandot “adb-windows.exe reboot bootloader” och en Android ligger på rygg med en lucka öppen på magen. Det dyker bara upp en “Unknown Device” istället för “Android 1.0” i Enhetshanteraren och drivrutinsinstallationerna fungerar inte!

A: Tack vare sirdjorgo kunde jag till slut komma fram till att detta beror på en eller två anledningar, antingen var för sig eller i kombination. 1: Man har installerat Samsungs drivrutiner sedan tidigare (antingen genom Kies eller genom andra Samsung-installationer) och för att guiden ska fungera måste man avinstallera allt detta först. Efter avinstallation rekommenderar jag att man startar om datorn. 2: Telefonen har slutat svara och kan inte kommunicera med datorn. Detta är inte alls tydligt, för det syns inte på telefonen att detta inträffat och inte heller på datorn. Det enda som bekräftade att telefonen slutat svara var när vi försökte trycka på “Start” (powerknappen) och telefonen inte bootade om eller ens reagerade. I det här läget är den enda utvägen att rycka batteriet, boota upp telefonen som vanligt och börja om från och med kommandot “adb-windows.exe fastboot reboot” så att telefonen hamnar i fastboot-läge igen.

4 comments

 1. Fredrik says:

  Fungerade utmärkt!

 2. oGre says:

  Kanonbra att du satt ihop en fil med moddade drivrutiner!

  Samsung borde skämmas över hur uselt detta har skötts. En Nexusenhet som inte stöds av Googles drivrutiner från SDKn är faktiskt rätt skrattretande. Sen hela idiotgrejen med yakjuxw som aldrig verkar få några uppdateringar.

  För er som inte gjort det än: yakju är det första man ska blåsa in på sin nya Galaxy Nexus innan man gör något annat med telefonen.

 3. klas says:

  android länken leder till google drive?

  1. Avatar photo DrLaban says:

   Japp, jag krev om texten och utökade med en liten förklaring.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.