Lubuntu på HP dc7700p, saker att hålla i minnet (och hitta lösningar på)

Jag kände för att börja Dual-boota igen. Jag hade kört Windows i nästan ett år och tyckte väl att det var trevligt, men insåg att jag på min HP DC7700P borde köra något som kanske är lite mindre prestandakrävande och spelvänligt (BF3 och Syndicate och Portal), som tex Lubuntu. Det fanns dessutom lite folk i (irc.bthstudent.se) som själva kör och har kört Lubuntu, vilket helt klart är en fördel när man ska börja felsöka konstigheter.

Det jag stötte på problem med direkt var

 • Nvidias drivrutiner
 • Dubbla skärmar
 • Tangentbordsnedtryckningar: repetitionsfrevens och delay
 • Fokus på nya fönster

Låt oss då gå igenom dem en i taget för att skriva ner länkar till källor på guider och lösningar, samt vad jag försökt själv och hur det ser ut att fungera.

Nvidias drivrutiner

Jag är lite kluven på vad man ska göra här. Det finns i skrivande stund två olika val man kan göra när man installerar Nvidia-drivisarna genom Lubuntus “Additional drivers”

 • Version current, recommended
 • Post-release updates, version current-updates

Skillnaderna på dessa, enligt vad jag hittat, är att “Post-release updates” uppdateras löpande och är mer känsliga för förändringar. Version current är en låst release som inte kommer att uppdateras. Jag har testat båda och båda har gett lite olika resultat för varje installation jag gjort. Jag brukar köra med recommended för att de är… tja, rekommenderade. Förhoppningsvis ligger det något bakom påståendet.

Slutligen

Jag använder mig av Nvidias “Version current” release av drivrutiner. Efter en del försök och hoppande genom alla möjliga olika ringar så ser det ut som om Nvidias drivrutiner klarar av att hantera skrivbordsmiljön minst lika bra som den drivrutin Lubuntu levererar som standard.

Dubbla skärmar

Dubbla skärmar i Ubuntu verkar det vara många som håller på att brottas med. Askubuntu har en intressant tråd som ser ut att ha gett bra resultat för vissa och mindre bra för andra. Dock är det lösningar på väldigt specifika önskemål. Det finns även en tråd på ubuntuforums som kan vara värd att gräva mer i för att se om man kan få ordning på saker och ting.

Slutligen

Efter att ha installerat om ett gäng gånger och testat med olika konfigurationer av Nvidias och Lubuntus drivrutiner, samt ett gäng olika konfigurationsverktyg så som nvidia-settings, arandr, Monitor Settings och Openbox Configuration Manager, kom jag till slut fram till följande uppsättning:

Nvidia: Kör “gksudo nvidia-settings” för konfiguration av skärmar. Det som är spännande finns under kategorin “X Server Display Configuration”. Där ställer jag in min primära skärm till 1600×1200. Jag har testat att sätta den till “Make this the primary display for the X screen” men inte sett någon skillnad från om den skulle var urklickad. Det finns en skärm till, den sekundära, men den är avaktiverad. Jag klickar på den och väljer “TwinView” under “Configuration”. Att använda sig “Separate X screen” har bara resulterat i en svart bakgrund och X-musmarkör på den sekundära. Jag sätter upplösningen på denna till 1680×1050. Därefter klickar jag på “Apply” och sedan (skitviktigt!) “Save to X Configuration file”. Här har jag fått lite blandade resultat, men om man kör det här verktyget med sudo så brukar det inte strula. Verktyget sparar då ner den konfiguration du klickat fram, till en xorg.conf som läses in varje gång Lubuntu bootar.

Openbox Configuration Manager: Den här kikade jag på riktigt tidigt och kom efter en hel del ominstallationer av drivrutinerna på att den med säkerhet också påverkar mycket av fönstermiljön i Lubuntu. Mycket riktigt, här finns godsaker som “Focusing windows”, “Placing windows” och “Primary Monitor”. Efter att ha petat runt lite kan jag bara konstatera att ett par av dessa inställningar verkar direkt överlappande nvidia-settings, så det är viktigt att ta en extra titt här för att påverka sättet som tex nya fönster dyker upp.

Tangentbordsnedtryckningar

En sak som jag gärna vill göra är att påverka vilken fördröjning en nedhållen tangent har innen den börjar repetera. Det här var inte så självklart som man kunde tro, dvs att använda verktyget Keyboard and Mouse och försöka påverka lite reglage, klicka Ok och sen glömma det hela. Något verkar fuffens i hur Lubuntu sparar ner dessa värden och i mitt fall ser detta inte ut att göras alls. Efter lite snack med mina Lubuntu-kompisar så är tanken att det ska finnas en fil placerad i .config/lxsession/$SESSIONNAME/desktop.conf, men det sker alltså inte i min miljö. Till dags dato har jag fortfarande inte kommit underfund med hur den här filen skapas och accessas av Lubuntu, för den skiner med sin frånvaro. Jag har ett par tester kvar att göra för att se om jag kan skapa den självmant och få Lubuntu att fatta läget, men jag är lite skeptisk.

Slutligen

Det sättet jag fick tangentbordsinställningarna att fungera på var att köra: cd; mkdir -p .config/lxsession/$DESKTOP_SESSION/; lxinput;, göra en tangentbordsjustering vilken som helst, klicka Ok och sedan gå in och redigera filen .config/lxsession/$DESKTOP_SESSION/desktop.conf, eftersom GUI-verktyget till synes inte fixar att göra detta. Däremot kan verktyget visa för dig vilken inställning du har, vilket iallafall är något.
Den här lösningen visade sig ha rätt så förödande effekter på fönstermiljön. Varje gång jag skapade filen och justerade delayen, så pajjade massvis med väsentliga delar i fönstermiljön. Jag rekommenderar inte att man gör på det här viset för tillfället.

Fokus på nya fönster

Det här är en rapporterad bugg som jag ganska snabbt blev lite irriterad på. Om jag tex använder mig av Alt+F2 för att få upp Run-fönstret, då placeras det per default i bakgrunden. Om det är det enda fönstret som är synligt visas det åtminstonde, men det har inget fokus.

Slutligen

Debian bugs ser ut att ha lösningen på problemet genom att redigera ~/.config/openbox/sessionname-rc.xml och lägga till följande innan </applications> i slutet av den filen:

 <application name="lxpanel" type="dialog">
   <focus>yes</focus>
 </application>

 Ett par saker till

 • Keybinds
 • 256-färgers xterm
 • 256-färgers gnome-terminal

Keybinds

Med det Windows-tangents-aktiverade tangentbord man har är det rätt användbart att lägga lite keybinds på det. I och med att jag kör TwinView på Nvidia-kortet såg jag det som väldigt tursamt att jag kunde få ett fönster att byta skärm, utan att för den sakens skull ha definierat “Monitor 0”, “Monitor 1”, osv, i xorg.conf. Jag hittade även ett kommando för att maximera fönster med en keybind.

Slutligen

Min .config/openbox/lubuntu-rc.xml innehåller förutom standardgrejset även dessa rader:

<keybind key="A-F10">
    <action name="ToggleMaximizeFull" />
</keybind>

<keybind key="W-C-Right">
    <action name="MoveResizeTo">
        <monitor>next</monitor>
    </action>
</keybind>

<keybind key="W-C-Left">
    <action name="MoveResizeTo">
        <monitor>prev</monitor>
    </action>
</keybind>

256-färgers xterm

Mina syntax highlighting definitioner i vim fungerar så mycket bättre när man har ett par fler än 16(!) färger i terminalen. Welcome, xterm-256color! Enkelt nog kunde jag gå in i min .bashrc och knattra lite.

Slutligen

Jag redigerade ~/.bashrc och lade i botten av den filen följande kodsnutt
if [ “x$TERM” = “xxterm” ]
then
export TERM=”xterm-256color”
fi

256-färgers gnome-terminal (och lite till)

Mina lite speciella önskemål rörande vim (som nästintill kräver 256 färger, anpassningsbar font till Dina och anpassningsbar markör) gjorde att jag fick byta till gnome-terminal. Den ingår tydligen i Lubuntu som standard och uppfyller alla dessa krav. JAg behövde göra ett par saker med min .vimrc.local för att allt slutgiltligen skulle gå rätt till

Slutligen

I min .vimrc.local så har jag:

if has("autocmd")
    au InsertEnter * silent execute "!gconftool-2 --type string --set /apps/gnome-terminal/profiles/Default/cursor_shape ibeam"
    au InsertLeave * silent execute "!gconftool-2 --type string --set /apps/gnome-terminal/profiles/Default/cursor_shape block"
    au VimLeave * silent execute "!gconftool-2 --type string --set /apps/gnome-terminal/profiles/Default/cursor_shape block"
endif

Liten extra notering om Worker om jag skulle glömma det…

För att få Worker (en DirOpus-inspirerad filhanterare) att lira snällt med gnome-terminal ska man sätta “Terminal program” till “gnome-terminal -e %s” och det kommando, säg vim, man vill köra till: “vim {F}” med inställningarna: Start mode: “in terminal”.
Uppdatering: Jag tror att jag kommit fram till en sak som jag aldrig förstått innan. Om man i Start mode väljer tex “Normal mode”, då används inte “Terminal program” för att utföra kommandot. Det är det “in terminal” och “in terminal and wait for key” är till för. Så fungerar det inte att använda sig av “in terminal” för något kommando, växla över till “normal mode” och skriv in hela kommandot som krävs för att det ska kunna exekveras på egen hand.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.