Redmine. Bra men (serveradmin)klurigt

Installerar Redmine på min Debian-burk som jag så snällt fick ärva av goda vänner.

Det är ett kanonverktyg som utökar Trac:s funktionalitet rejält, bla med möjligheten att köra fler projekt i ett och samma verktyg.

Men, jag hade stooora problem att få attachments att lira och har nu efter ett litet tag börjat förstå var problemet ligger;

Redmine kör Ruby on Rails och jag använder mig av en komponent kallad Passenger. Denna komponent fungerar på något sätt som en hand mellan Apache och Redmine/Ruby och iochmed detta är det lite speciell hantering av bland annat användare och rättigheter som är viktiga att hålla reda på.

Kort sagt, det verkar som om, när Ruby startas upp av Apache, Passenger ärver den användare som Apache startats med enligt den här dokumentationen. Det lustiga är att användaren som startar Apache på min box inte alls motsvarar den som Passenger sen kör (som i ps aux får namnet “nobody”). Efter massvis med bök i rättigheter och dessutom letande i Redmine:s källfiler (var fan står det egentligen var någonstans filer sparas, herrarna och fröknarna Redmineutvecklare???) kom jag till slut fram till att om man chownar hela redmine-mappen till www-data:www-data, så mår Redmine helt plötsligt mycket bättre vad gäller attachments och plugins.

Nu ska jag bara luska ut vilka negativa sidoeffekter och vad fasen den här Passenger-komponenten gör och så kallad user switching, men det blir en annan femma.

EDIT! En sak som kan vara jääääkligt bra att veta; /etc/apache2/mods-available/passenger.conf kan tilläggas en rad som säger

PassengerDefaultUser www-data

Detta gör alltså att passenger startas upp med användaren www-data istället för att som default ärva upp en användarstatus.
/EDIT!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.