Konvertering från Windows 7 till Debian 5.0.4,3

Har satt mig ner och bestämt mig för att min serverbox ska få köra Linux-distributionen Debian i fortsättningen. Jag gör inget annat än att låta den agera fil- och webbserver ändå så det låter sjukt mycket smidigare att låta den köra ett OS som är grymt bra som server.

Vad är då mina problem som jag måste överkomma? Jo, det här

 • ~En styck NTFS-disk på 350GB~
 • ~En styck SATA-Raid (Silicon Image Medley) med två speglade NTFS-diskar~
 • ~Apache-installation~
 • -Webcam-installation- (Detta fick jag aldrig att funka på Debian Lenny. Kanske att Squeeze funkar…)

Vad jag vill ha fungerande utöver detta

 • ~Mercurial (hg)~
 • ~SVN~
 • -(kanske) GIT- (Inte intressant för tillfället, kanske senare)
 • Utvecklingsplattform för Android(!!) (det ser ut att bli Gnome och Eclipse som gäller, återkommer)
 • ~Flytt från NTFS till tex ext[x] filsystem på diskarna~
 • ~Lite trevlig syntax highlighting i terminalen~ //TODO Beskriv händelseförlopp
 • ~Fjärrstyrning av Gnome~ //TODO Beskriv händelseförlopp
 • ~X över tunnel~

De jag lyckats med såhär långt är de jag satt mellan ~~ och ändrat färg till grå. Wish me luck!

Mounta NTFS

Detta krävde att man hade ntfs-3g installerat i Debian och sen får man köra mountkommando på det.
Kommandot för att mounta detta är
sudo mount -t ntfs-3g /dev/hdd1 /mnt/dump

Mounta RAID (och NTFS)

Det verkar som om mitt kontrollerkort är ett hyggligt populärt sådant vilket gjorde att Debian lyckades hitta både diskar och ett befintligt set. Nu var problemet bara att mounta upp detta för åtkomst och det blir lite lustigt när man ser att det i /dev/mapper finns följande enheter

control
sil_ajabdfddfffd
sil_ajabdfddfffd1

Vilken ska man välja? Jag testade den utan siffra som inte hade namnet “control” och fick beskedet att det inte verkade vara ett NTFS-filsystem. De flesta andra guider ute på nätet brukar rapportera enheter i stil med

control
sil_ajabdfddfffd_p1
sil_ajabdfddfffd_p2

Där p1 och p2 då hänvisar till partitioner. Med detta i ryggen försökte jag mounta “control” och fick samma besked. Inget hade ju hänt med mountningen eller diskarna, så då var det ju tredje gången gillt som gällde och minsann om det inte funkade!

Kommandot för att mounta detta är

sudo mount -t ntfs-3g -o users,owner,ro,umask=000 /dev/mapper/sil_ajabdfddfffd1 /mnt/raid

Dåså, nu ska jag försöka skicka in detta i booten så att dessa mountas per automatik.

LAMP (Linux + Apache + MySQL + PHP)

Följ detta: http://wiki.debian.org/LaMp

Färger till terminalen

Mja, det är inte riktigt klart än, men två blogginlägg är tänkta att hjälpa mig på traven:

Blogginlägg 1

Blogginlägg 2

X över tunnel

Det här var ett trevligt tillägg i Linux; att kunna köra upp fönster av applikationer på sin egen klientdator över en SSH-tunnel. Vad behövde jag?

 • Nutty
 • Xming

Vad behövde jag göra?

 • Installera Xming och se till att det är startat
 • Installera Nutty
 • Öppna Nutty
 • Gå till inställningen Connection -> SSH -> Tunnels
 • Klicka i Enable X11 forwarding
 • Fylla i 127.0.0.1 i X display location

Det var allt! Sen fungerade det klockish att öppna upp fönster från Debian-servern på min Windows 7 dator! Man blir lite smått imponerad, jag erkänner. Men så är jag ju “bara” en Windows-användare i benmärgen.

SVN

Inte speciellt klurigt. Aptitude install svn(-client?) och det var uppe och rullade på ett kick.

Mercurial (hg)

Samma som svn; aptitude install merucurial(/hg?) och man är på g på nolltid.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.