Utf8, Utf-8, UTF8, UT-F-jävla-åtta!……

Usch, det är hårresande vad bökigt det kan vara med alfabet. I synnerhet när datorer inte gjordes med alfabet överhelavidavärlden i åtanke. Så därför får man problem. Speciellt när man har med uppemot fyra olika produkter som ska prata samma gemensamma språk med varandra.
I mitt fall är det WAMP 2.x och det ständiga jobbet att komma ihåg hur fasen man får allting att prata UTF8 (och alla de andra varianterna man skriver ut UTF8 på).
I WAMP, eller rättare sagt i min applikation som jag kodar i PHP använder jag phpmyadmin som huvudsakligt databasadministraionsverktyg. Även för att mata in lite testdata. Det här kan ställa till problem när man tittar på resultatet genom sin PHP-applikation. I phpmyadmin ser åäö helt perfekta ut, men i applikationen så är det frågetecken till höger och vänster. Trots att man skrivit in rätt meta-charset. Och kollat MySQL:s inställningar. Och PHP:s. Och phpmyadmins. Och grannens post. Och hyrsekontraktet. Ingenstans verkar det som man missat att göra inställningar för stöd om UTF8 i sina verktyg och produkter.

Förutom på kanske ett ställe; i sin egna applikation. För där kan det också försigå konstigheter. I mitt fall är det den här raden som löser problemen;
mysql_query('SET NAMES utf8');

Så fort jag har anslutit mot databasen ser jag till att den här kodraden ovan körs. Och ofta löser det många problem.

1 comment

  1. Emma says:

    TACK!

    Det fungerar finfint!
    Nu slipper jag klia mig i huvudet över detta bekymmer.

    PS. Jag kör genom MAMP PRO och hade samma problem, så det är inte WAMP-specifikt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.